The Funerary Temple Of Khafre

The Funerary temple, unlike later pyramid complexes, did not border directly against the pyramid, but rather has been separated from its wall by the court pyramid. Rectangular in its ground plan, it is oriented east-west and has walls built of local limestone that are cased in fine limestone, a technique introduced in this structure. Inside, the building was almost completely surrounded by granite. 

 

The funerary temple, in its basic design, the basics for mature mortuary temples ultimately developed by Sahura at Abusir, including an entrance hall, an open courtyard, five statue chapels, various shops and a bathroom offer. This structure marks a breakthrough architecture, being both larger than the previous examples and for the first time, including all five elements that would become the norm. The entrance to the mortuary temple is led through a small antechamber adorned with a pair of monolithic pink granite pillars. 

 

The Funerary Temple Of Khafre
 

About the entrance area were a bit small rooms (two rooms of granite immediately to the left of the entrance, and at the other end of a small corridor along the front of the temple, four bedrooms plus coated alabaster) are suspected to have been storage annexes or serdabs. Ricke, in his investigation of the funerary temple, found this area strikingly similar to the valley temple, and regarded as a kind of rehearsal. He has designated the area as the "ante-temple" and the remaining area of ​​the mortuary temple as the "temple worship" .

 This antechamber in turn led into the hall itself where there was more than a dozen pairs of pillars similar to those in the hall. The entrance hall had a floor plan of an original inverted T Therefore, the first part of the entrance hall was transverse, with recessed bays. It led in turn to a rectangular section. Off the transverse part of the room, two long narrow rooms branched off from each end, and it was suggested that huge statues adorned the king's dark passages. After the entrance hall there is a large open courtyard located approximately in the middle of the temple. 

 

 Paved with slabs of alabaster and oriented north-south along its sides runs a covered ambulatory with a flat roof made of limestone slaps supported by broad pillars of pink granite. The lower part of this ambulatory was formed by a red granite paneling and limestone. It was covered with brightly colored reliefs of which only fragments remain. Ricke thought that the ambulatory was led by 3.75 meter tall statues of Khafre sitting on his throne overlooking the courtyard, but Lehner thinks these were standing statues of the rule.

 

Lehner bases his belief on the discovery of a small statuette in the workshops west of the pyramid. This artifact shows the ruler, wearing the crown of Upper Egypt, standing before a sort of pillar. The remains of a small canal suggest that it was drainage for an altar that was in the middle of the yard.  A door in the west side of the ambulatory communicated with five, long chapels (actually niches) that also originally housed statues of the king. Another narrow corridor opens from the southwest corner of the court and led to a hall offers located in the western part of the temple. 

 

The hall was a narrow, long room running north-south (in contrast to later mortuary temples) with a false door located on the west wall, specifically the long axis of the pyramid. Between the five cult chapels and the room offers a group of five storage rooms were provided for cult vessels and offerings used during various ceremonies.  A staircase in the northeast corner of the temple led to the roof terrace, while in the northwest corner of the courtyard, another corridor leads to the paved pyramid enclosure.

 

 




Reading Mode :
Font Size
+
16
-
lines height
+
2
-